|
|
|
Komunikacja miejska 1 Rok, 5 mies. temu
|
Wczoraj znalazłem ulotkę nowego przewoźnika Marco-Polo , z ciekawościa wszedłem na ich stronę i stwierdzam że są tańszą firmą od Kombusu. Bilet jednorazowy Kórnik- Poznań 5zł w Kombusie 5,8zł , miesięczny 110zł w Kombusie 176zł.
Co prawda godziny odjazdów mi nie odpowiadaja ( pierwszy jest w Poznaniu dopiero o 7:10) a ja muszę być w pracy o 6:00 i przewóz odbywa się busami nie autobusem ale to zawsze zaczątek jakiejś konkurencji. Monopolistą mówimy NIE !!! 
|
|
|
|
|
|
|
|
O:Komunikacja miejska 1 Rok, 5 mies. temu
|
|
Brzmi ciekawie, a gdzie mają przystanki w Kórniku i jak daleko dojeżdżają w Poznaniu? Do Rataj czu dalej?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wreszcie jakaś sensowna alternatywa, tak trzymać
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Czyżby strzał w kolano ?
KÓRNICKIE PRZEDSIĘBIORSTWO AUTOBUSOWE „KOMBUS" SPÓÅKA Z O.O. W CZOÅOWE INFORMUJE, IÅ» Z DNIEM 01.10.2010 ROKU WPROWADZONA ZOSTAJE PODWYÅ»KA CEN BILETÓW JEDNORAZOWYCH I MIESIĘCZNYCH ORAZ ZMIANA PRZEPISÓW PORZÄ„DKOWYCH
PODSTAWA:
UCHWAÅA NR LVI/568/2010 RADY MIEJSKIEJ W KÓRNIKU Z DNIA 28 LIPCA 2010 R.
UCHWAÅA NR LVI/569/2010 RADY MIEJSKIEJ W KÓRNIKU Z DNIA 28 LIPCA 2010 R.
|
|
|
|
|
mak
Oklaski: 2
|
|
|
|
Oby konkurencja się dobrze rozwijała. Tylko ona może pomóc w utrzymaniu normalnych cen biletów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
też mam nadzieję ,że idzie normlaność. Tak sobie myślę ,że może by podpowiedzieć firmie marco-polo,zakup uzywanych autobusów (czyli takich jakie nabywa Kombus) i uruchomienie lini Kórnik-Poznań -wtedy dopiero będzie konkurencja.Na razie godziny pracy mam takie że za bardzo mi rozkład marco-polo nie odpowiada ,ale mam nadziję że szybko się to zmieni.
A tak na marginesie,ktos może wie jakie ceny ma nam zafundować Kombus do spolki z miastem od pazdzirnika???Nigdzie nie moge znalezc tej informacji
|
|
|
|
|
|
|
|
|
za tydzien wyjdzie nowy Kórniczanin, wiec wszytskiego sie pewnie dowiemy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kupowałem dzisiaj bilet do Poznania.Pani w punkcie powiedziała ,że wrost cen z tego co wie będzie ok.7-8%
|
|
|
|
|
|
|
|
O:Komunikacja miejska 1 Rok, 4 mies. temu
|
|
LUDZIE!!!
jak możecie pomóżmy Marco polo
To świetnie że ktoś próbuje
Jeśli będziemy z nim jeździć na pewno firma się rozwinie
I kombus<tak ta fatalnie "prowadzona" firma, która chyba nigdy nie przyniosła zysków może w końcu padnie
Trzeba jeszcze wybrać burmistrza który nie będzie ich utrzymywał
Bo to po prostu skandal
|
|
|
|
|
|
|
|
O:Komunikacja miejska 1 Rok, 3 mies. temu
|
|
Zapraszam do korzystania z Przybornika (po lewej stronie, pod formularzem do logowania) w którym znajdą się przydatne rzeczy, które dobrze jest mieć pod ręką.
Pierwszą rzeczą jest rozkład jazdy komunikacji miejskiej, podany w przyjazny dla oka sposób. Na razie jeden kierunek, ale będziemy rozszerzać zakres.
Kolejnym etapem będzie zbiór przydatnych adresów i telefonów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drogi Opiekunie,czy wiesz moze jako osoba zorientowana w meandrach ratusza dlaczego kombusu nie ma porozumieniu jakie zostało zawarte w Poznaniu w sprawie wspolnego biletu aglomeracji poznańskiej?
poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,8514532,..._bilet_na_pociag__autobus_i_tramwaj.html
Pozatym mam pytanie do osób zorientowanych w prawie przewozowym (o ile sie nie myle).Czy to nie jest tak,ze gmina powinna rozpisac przetarg na obsluge polaczen komunikacji miejskiej a nie z gory skazywac Nas na monopol kombusu?
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bartek napisał:
Pozatym mam pytanie do osób zorientowanych w prawie przewozowym (o ile sie nie myle).Czy to nie jest tak,ze gmina powinna rozpisac przetarg na obsluge polaczen komunikacji miejskiej a nie z gory skazywac Nas na monopol kombusu?
Pozdrawiam
Z tego co pamiętam kilka lat temu był taki przetarg (dotyczył połączenia Kórnika z Poznaniem), do którego startowało również, oprócz Kombusu, MPK Poznań. Wybrany został Kombus.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ale gmina nie musi poprzestać na jednym przewoźniku. Są takie miasta, które mają lokalnego i dodatkowo MPK
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Całkowicie się zgadzam. Jestem jak najbardziej za wolnym rynkiem i konkurencją na tej trasie. Odpowiadałem jedynie na pytanie dotyczące przetargu.
|
|
|
|
|
gkeb
Oklaski: 2
|
|
|
|
Czy ktoś ma informację co się zmienia w samym regulaminie Kombusu? Na stronie podają tylko, by sprawdzać uchwałę LVI/568/2010 i LVI/569/2010 na stronie Kórnika. Niestety nie idzie tych uchwał odnaleźć. Potencjalny klient jest pozostawiony sam sobie. Szczególnie mnie interesuje co się zmieniło w kwestii ulg i bezpłatnych przejazdów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Znalazłem te uchwały na zewnętrznej rządowej stronie. Trochę wstyd, że na stronie Kombusu nie ma informacji o jakie zmiany chodzi...
NR LVI/568/2010 --> edziennik.poznan.uw.gov.pl/WDU_P/2010/204/3738/Akt.pdf
NR LVI/569/2010 --> edziennik.poznan.uw.gov.pl/WDU_P/2010/195/3602/Akt.pdf
Przykładowe zmiany cen biletów:
Bilet jednorazowy z Kórnika do Poznania: 3,10zł (ulgowy); 6,30zł (normalny)
Bilet miesięczny z Kórnika do Poznania: 190,00zł (normalny); 95,00zł (ulga 50%); 97,00zł (ulga 49%); 120,00zł (ulga 37%)
|
|
|
|
|
|
|
|
O:Komunikacja miejska 1 Rok, 1 Miesiąc temu
|
|
Czy to jest normalnie ułożony plan?? w ostatni piatek (ale nie tylko w ostatni piatek tylko to się juz zdarza prawie codziennie) autobus linii 560 który ma wyruszać z PKS o 14.50 przyjeżdża tak spóźniony że nieraz wyrusza równo z autobusem linii 501 o 15.15. i zanim 560 dojedzie na RR to ma takie spóźnienie (czyli dochodzące nawet do 35minut) że nieraz zabiera ludzi z 3 kursów (z godzin 15.00, 15.30 i częśc ludzi z 16.00)
więc sie pytam czy to jest normalna sprawa żeby prawie kazdy autobus musiał być az tak spóźniony i zeby nie było dla nas dojeżdżających do pracy czy szkoły tańszej i bardziej wygodnej alternatywy podróżowania niż w ciasnocie małych i przepełnionych autobusów i (moim zdaniem) za zbyt wygórowana cenę!!!???
|
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2010/12/18 22:31 Przez filip_.
|
|
|
|
[Kórnik] Kombus..... 1 Rok, 1 Miesiąc temu
|
|
Witam wieczorowa pora.
Chcialbym rozpoczac dyskusje o Kombusie.Do napisania tematu sklonila mnie ostatnia podroz autobusem linii 560 z Poznania do Kornika.Kurs po 14,przystanek Os.Lecha.Jedzie bialo-niebieski Mercedes z RFN.Zatrzymuje sie.Drzwi sie otwieraja i sciana ludzi.Wbijamy sie na chama do srodka,kierowca sie drze-przesunac sie do tylu,ludzie-nie ma gdzie,On-jest,ludzie-NIE!!!!.Jedziemy.Na wiadukcie franowo kierowca odbiera komorke i pieprzy o dupie Maryni z jakas Aga.Prowadzi jedna reka.Droga biala,snieg zacina.Jedziemy dalej.Krzesiny-do srodka wbija sie mlodziez wracajaca ze szkoly.Obok mnie chlopak nie wytrzymuje naporu tlumu i trzymajac sie koncami palcow przechylasie nad wozek z dzieckiem-On panika,rodzice panika.Jedziemy dalej.Koninko-pierwszy ostrzejszy zakret-do srodkowych drzwi masa ludzi lecacych sila bezwladnosci zostaje przycisnieta dziewczyna,ledwo dyszy.Jedziemy dalej.Kórnik City,wysiadam.Jak Boga kocham zalatwie zeby taki autobus zatrzymala Inspekcja Transportu Drogowego i zeby az furczalo wtedy.
Tu nastepuje konkluzja.Jakim prawem do [***] nedzy Kombus naraza Nasze zycie.Od czego jest kierowca?Co z ladownoscia autobusu,ktory pod obciazeniem szoruje asfalt.Co z rozmowa kierowcy przez tel.Czy kogos w Kombusie ostro [***] po glowie????No prosze pani prezes odpowiedziec!!! Czekamy,czy ew.Kombus czeka, az przeladowany autobus poleci na zakrecie na bok ,albo przez przeciazenie nie wychamuje?
A co z innymi aspektami Kombusu-dlaczego jedni kierowcy traktuja mnie i innych pasazerow normalnie,inni traktuja jak zlodzieja-o co chodzi o pokazywanie dokumentow przy wsiadaniu.Albo przepisy sa dla wszystkich,abo dla wybranych.
Dlaczego kierowcy nie reaguja na skandaliczne zachowanie pasazerow-przyklad wysoki facet o kulach ,ktory notorycznie rozprawia na caly autobus o tym ze pierdoli kosciol i jedzie na dziwki,rzucjac k..mi na prawo i lewo.Dlaczego kierowca nie wezmie go za szmaty i nie wysadzi na kolejnym przystanku.Z jakiej racji mam byc narazony na sluchanie tego szamba??A dzieci w autobusie nie jezdza???No slucham pani prezes.
A co z biletami,dlaczego nie mozna kupic 30 dniowych od dowolnego dnia,co z podawaniem odleglosci w km na bilecie miedzy przystankami?Nadal drukuje sie 0.Ciekawe dlaczego,ma ktos pomysl?????
Co z wsiadaniem tylko przez przednie drzwi-pani prezes , prosze sie skoncentrowac-to powoduje opoznienia w kursowaniu autobusow!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
I na koniec pytanie do Pana Marka-orientuje sie Pan juz czu urzad moze cos zrobic z tym burdelem w Kombusie? Bo mi juz rece opadaja.Niech Pan cos zrobi.
[admin: emocje jak najbardziej uzasadnione, ale postarajmy się trzymać poziom]
|
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2010/12/20 22:13 Przez ignacy.w.
|
|
|
|
O: [Kórnik] Kombus..... 1 Rok, 1 Miesiąc temu
|
ja pare uwag już zamieściłem pod tym adresem kornik.gmina.pl/forum/spoeczno/274-komunikacja-miejska#1210 ale moge dodać
niestety kombus ma monopol w naszej gmienie na przewozy pasażerskie ostatnio widzimi busy firmy marco-polo które sa tansze ale nie kursuja o zbytnio dobrych godzinach (przynajkniej jak dla mnie bo na 8 do szkoły napewno bym nie zdązył) ale ktos cos juz zaczął, PKS niestety jest droższy ale bezpieczniejszy ;p
Pni prezes KOMBUS'u by musiała sie kiedys przejechac rano do poznania i wracać około godziny 15 z poznania wtedy by pewnie co nieco by sie może zmieniło, ale po co jak można jechac samochodem albo grzac stołek za nasze pieniądze i zmnieć firme KOMBUS w coraz większe bagno, syf i ubustwo.
powiedzmy sobie jeszcze jedno zdanie na temat kombusu: KOBUS idzie w ilośc a nie w jakość. ale ta ilośc to sa pasażerowie którzy jada nieraz w małych przestarzałych i lata używanych w niemczech autobusach na tzw. "glonojada"
bilety okresowe sie nie zmnienia bo by KOMBUS za duzo by stracił kasy bo tu się nie liczy pasazer tylko zysk owszem jest to ważne ale gdzie tu pasażer.
niektórzy kierowcy poprostu nie nadają sie do jazdy autobusami i tacy nawet na droge nie powinni wyjeżdżać, bo skoro jadąc samochodem osobowym (jestem odpowiedzialny jedynie za siebie) nie woolno rozmawać przez komórkę oraz nie wolno brac nadmiaru pasażerów to czemu autobusem niby wolno gdzie kierowca odpowiada nie dosyć że za autobus to jeszcze za nieraz około 100 pasażerów ( jesli jedzie oczywiście nasz ulubiony 15metrowy autobus marki solaris który i tak jeździ o godzinach w których nie jest w 100% wykorzystany ale to jest taki szczegół)
ZACZNIJMY W KOŃCU ROZMAWIAĆ O TYM BO INACZEJ NIC SIĘ NIE ZMIENI I NADAL BEDZIE ŹLE!!!
|
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2010/12/20 22:07 Przez ignacy.w.
|
|