anluk
Oklaski: -10
|
|
[Kórnik] oś. Staszica 1 Rok, 6 mies. temu
|
Witam!
Od niedawna mieszkam w Kórniku i dziwię się, że tam gdzie stoi 5 domków jednorodzinnych wybudowano drogę asfaltową, chodniki, a na osiedlu część ulicy Staszica jest z płyt betonowych chyba ułożonych jak te bloki mieszkalne spółdzielnia budowała. Stoi 5 bloków zapomnianych przez miasto i spółdzielnię mieszkaniową.
Chodząc ulicami miasta zastanawiam się do czego służą lampy oświetleniowe i rynny? W większości oblepione reklamami kredytów i pożyczek.
Może ktoś z włodarzy miasta to przeczyta i postanowi coś zrobić dla mieszkańców osiedla Staszica... 
|
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2010/10/08 23:35 Przez ignacy.w.
|
BiGi
Oklaski: -11
|
|
O:Kórnik oś. Staszica 1 Rok, 6 mies. temu
|
|
Jeśli dobrze kojarzę, to te domki jednorodzinne (albo inne budynki, które kiedyś się tam znajdowały i ustąpiły miejsca obecnym zabudowaniom) powstały wcześniej niż bloki, więc też wcześniej doczekały się i chodników, i drogi asfaltowej.
A tak swoją drogą, w jakim sensie zapomniane? O które bloki dokładnie chodzi?
Co do lamp i rynien w całym mieście w pełni się z Tobą zgadzam - nie powinno mieć miejsca ich oblepianie reklamami. W Uchwale nr LVI/593/2006 Rady Miejskiej w Kórniku z dnia 31 maja 2006 r. w rozdziale I paragraf 5 pkt 4 zabrania się umieszczania tego typu "papierów" tylko na pniach drzew. Nie mam informacji, czy zostało to uaktualnione i obowiązuje także na słupach i rynnach. Z tym najlepiej się zwrócić do Straży Miejskiej bądź Wydziału Ochrony Środowiska w kórnickim Ratuszu.
|
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2010/08/06 01:06 Przez BiGi.
Bartosz Górka
Kórnickie Koło Platformy Obywatelskiej
|
anluk
|
|
|
|
Witam!
Pisałem o odcinku ulicy Wyspiańskiego, pomiędzy ulicami Staszica a Stodolną. To są zupełnie nowe domki. Dwa z nich zamieszkałe w tym roku.
O zapomnianym osiedlu pisałem mając na myśli odcinek ulicy Staszica od ulicy Wyspiańskiego. Odcinek wyłożony płytami betonowymi, gdzie na niektórych odcinkach za krawężniki służą położone słupy energetyczne. Wygląda to na stan około 30-letni.
Spółdzielnia mieszkaniowa zapomniała o termomodernizacji osiedla. Po burzliwym zebraniu w ubiegłym roku prezes przywiózł cały zarząd, co w efekcie poskutkowało ociepleniem i odnowieniem najmniejszych, jednoklatkowych bloków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Witam serdecznie,
Jest mi miło odpowiedzieć "anluk"owi i ewentualnie innym zainteresowanym tym tematem. Dziękuję za to pytanie. Jestem radnym z tego terenu miasta i pospieszę z odpowiedzią na pytanie w sprawie drogi na ulicy Staszica. Jej budowa jest szczególnym moim zaintresowaniem, zapewniam, że zrobię wszystko co w mej mocy by powstała.
Otóż wszyscy doskonale wiemy, że przedłużenie ul. Staszica (płyty betonowe) i "jej zagięcie" do ul. Stodolnej jest niezbędne, a w kontekście otwarcia Centrum Sportu i Rekreacji - konieczne. Droga ta da możliwość szybkiego połączenia z "dołem" miasta, znacznie poprawi bezpieczeństwo pieszych, odciąży wysłużona ul. Staszica. Początkowo opracowana została koncepcja budowy ul. Staszica, później po ciężkich "bojach" zapewniono grunt pod realizacje inwestycji (pojawiły się m.in. spory z jedną ze Wspólnot Mieszkaniowych), wreszcie przystąpiono do projektu budowlanego. Projekt jest bardzo ciekawy, ale bardzo kosztochłonny. Zakłada on budowę ronda, które ma m.in. zapewnić płynność ruchu na osiedlu, spowolnić prędkość poruszających się aut dla bezpieczeństwa poruszajacych się pieszych. Rondo ma łączyć ul. Staszica, Krasickiego, Fredry i dalej po przedłużeniu łączyć się z ul. Stodolną. Poza tym oczywiście przewidziano budowę chodników, miejsc parkingowych, oświetlenia, budowę instalacji kanalizacji deszczowej itp. Na tę inwestycję w budżecie na rok 2010 przewidziano kwotę 1 mln zł! Niestety, jak się okazuje i ta kwota jest jeszcze za mała, by zrealizować tą inwestycję. Ze względu na budowę Centrum Rekreacji i Sportu (hali i pływalni), która pochłonie ponad 55 mln zł, nie da się realnie przeprowadzić żadnej dużej inwestycji w gminie. Po prostu budżet tego nie uniesie. Takie są prawa ekonomii i realia. Bardzo ważne okażą się dane z Urzędu Skarbowego lub z innych instytucji w II półroczu tego roku, które przesyłają gminie środki finansowe w ramach podatków za mieszkańców. Od tych danych zależy, czy budowa rozpocznie się jeszcze w tym roku (późna jesienią). Będę oczywiście z całych sił do tego dążył. Gdyby jednak nie było to możliwe z powodu przedstawionego powyżej to chciałbym zapewnić, że na wiosnę 2011 rozpocznie się budowa jakże ważnej drogi. Chciałbym zapewnić, że ulica ta jest priorytetowym zadaniem gminy i pierwszym do realizacji jak tylko pojawią się wystarczające środki finansowe. Dalsze procedury np. ogłoszenie przetargu, jego rozstrzygnięcie, podpisanie umowy z wykonawcą w najczarniejszym scenariuszu rozpoczęłyby się w okresie zimowo-wiosennym. Po tym terminie, już z nowym budżetem na rok 2011 nastąpiłaby realizacja tej inwestycji. Jedno jest pewne: jeśli nie jesienią to na wiosnę rozpocznie się budowa ul. Staszica. Jest jednak szansa na to, że prace ruszą jeszcze w tym roku. Ja w to jeszcze wierzę !!!
Mam nadzieję, że wyczerpałem temat i przynajmniej choć trochę ... uspokoiłem.
Pozdrawiam serdecznie
Adam Lewandowski
|
|
|
|
|
anluk
|
|
|
|
Witam!
Serdecznie dziękuję, Panie Adamie, za wyczerpującą informację. Cieszę się, że sprawa ruszy już w tym roku.
Pozdrawiam
Andrzej
|
|
|
|
|
anluk
|
|
O:Kórnik oś. Staszica 1 Rok, 5 mies. temu
|
Panie Adamie!
Widzę marne szanse na ruszenie z czymkolwiek na ulicy Staszica w tym roku.
W aktualnościach inwestycyjnych przeczytałem:
=============
Wraz z końcem wakacji rozpocznie się realizacja kilku ciekawych inwestycji naszej gminy. Oto one:
1. Remont parkingu przy "Ośrodku Zdrowia" w Kórniku
2. Budowa chodnika w Biernatkach
3. Remont ul. Biernackiej w Bninie
4. Budowa miejsc parkingowych na ul. Jeziornej w Bninie
==============
Na stronie BIP w ogłoszonych przetargach też nie ma śladu, aby choć część projektu mogła być zrealizowana  .
Wybory do władz lokalnych się zbliżają i elektorat osiedla Staszica jest chyba nie mały  .
Pozdrawiam
Andrzej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tak sie zasanawiam czy remont parkingu przy Ośrodku zdrowia naprawdę jest konieczny ???
Może lepiej za to zbudować kolejny fragment chodnika poza Kórnikiem ???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Do Andrzeja: Jeszcze nie wszystko stracone. Przetarg moze zostac ogloszony np. w pazdzierniku. Ale z jednym sie z Tobą nie zgodzę. Proponujesz "by choćby część projektu mogła być zrealizowana". Uważam, że należy wykonać całość projektu jeden raz i solidnie. Budowa ulicy ma przecież służyć na wiele lat. Przebieg prac musi być sprawny, by nie utrudniać życia mieszkańcom osiedla. Zobaczysz, że warto jeszcze trochę poczekać. To co powstanie z pewnością zachwyci mieszkańców. Pośpiech w tym przypadku nie jest wskazany. Mieszkańcy od ponad 30 lat czekają na tę drogę i zapewniam, że nie odpuszczę i dopilnuję sprawy do końca. Jeśli nie uda się jesienią to uda się wiosną rozpocząć prace budowlane.
Do Bartek: Walczyłem o ten parking. Uważam, że wykonanie miejsc postojowych dla samochodów osobowych jest inwestycją konieczną, przede wszystkim dla osób przyjezdnych z okolicznych miejscowości wokół Kórnika. Nadmieniam też, że osoby chore i niepełnosprawne, które najczęściej są przywożone pod Ośrodek Zdrowia mają kłopoty z wyjściem z auta, nie wspominając już o kłopotach z zaparkowaniem lub manewrowaniem.
Druga kwestia: Poza Kórnikiem gmina też buduje chodniki np. w Biernatkach. Niebawem ruszą prace przy budowie chodnika w Dziećmierowie (od tunelu do centrum wsi) - zadanie to realizuje Urząd Wojewódzki we współpracy z gminą Kórnik. Niemal każda wieś ma już pobudowane chodniki - w miarę możliwości gminy są one uzupełniane i budowane w miejscach szczególnie ważnych dla mieszkańców.
Nadmienię jeszcze, że gmina ogłosiła przetarg na remont chodnika (po obu stronach) ul. Działyńskiego w Kórniku. Jest to główny ciąg komunikacji pieszej mieszkańców osiedla Staszica m.in. do przedszkola. Jest to ostatni fragment niebezpiecznego i wyboistego chodnika w drodze do przedszkola.
Pozdrawiam
Adam Lewandowski
|
|
|
|
|
asus
Oklaski: -52
|
|
|
Opiekun napisał:
Do Andrzeja: Jeszcze nie wszystko stracone. Przetarg moze zostac ogloszony np. w pazdzierniku. Ale z jednym sie z Tobą nie zgodzę. Proponujesz "by choćby część projektu mogła być zrealizowana". Uważam, że należy wykonać całość projektu jeden raz i solidnie. Budowa ulicy ma przecież służyć na wiele lat. Przebieg prac musi być sprawny, by nie utrudniać życia mieszkańcom osiedla. Zobaczysz, że warto jeszcze trochę poczekać. To co powstanie z pewnością zachwyci mieszkańców. Pośpiech w tym przypadku nie jest wskazany. Mieszkańcy od ponad 30 lat czekają na tę drogę i zapewniam, że nie odpuszczę i dopilnuję sprawy do końca. Jeśli nie uda się jesienią to uda się wiosną rozpocząć prace budowlane.
Do Bartek: Walczyłem o ten parking. Uważam, że wykonanie miejsc postojowych dla samochodów osobowych jest inwestycją konieczną, przede wszystkim dla osób przyjezdnych z okolicznych miejscowości wokół Kórnika. Nadmieniam też, że osoby chore i niepełnosprawne, które najczęściej są przywożone pod Ośrodek Zdrowia mają kłopoty z wyjściem z auta, nie wspominając już o kłopotach z zaparkowaniem lub manewrowaniem.
Druga kwestia: Poza Kórnikiem gmina też buduje chodniki np. w Biernatkach. Niebawem ruszą prace przy budowie chodnika w Dziećmierowie (od tunelu do centrum wsi) - zadanie to realizuje Urząd Wojewódzki we współpracy z gminą Kórnik. Niemal każda wieś ma już pobudowane chodniki - w miarę możliwości gminy są one uzupełniane i budowane w miejscach szczególnie ważnych dla mieszkańców.
Nadmienię jeszcze, że gmina ogłosiła przetarg na remont chodnika (po obu stronach) ul. Działyńskiego w Kórniku. Jest to główny ciąg komunikacji pieszej mieszkańców osiedla Staszica m.in. do przedszkola. Jest to ostatni fragment niebezpiecznego i wyboistego chodnika w drodze do przedszkola.
Pozdrawiam
Adam Lewandowski
Drogi opiekunie,jeśli tak można.Otóż bardzo się cieszę i bardzo cię podziwiam,że wkładasz tyle pracy w sprawy swojego elektoratu.Wiem jednak,że jesteś także nauczycielem Szkoły nr.1 w Kórniku,a to już zobowiązuje.Mianowicie,od tygodnia w chodniku na ul Staszica,przed Szkołą przy kiosku jest wyrwa w chodniku,czy choćby jeden nauczyciel ją zauważył ?.Obserwuję tą sytuację od tygodnia i chwała pracownikowi Szkoły,że zabezpieczył ją choć w taki sposób.Prawdopodobnie zostało to zgłoszone do odpowiednich służb,jednak dokładnego zabezpieczenia tej dziury w chodniku nie ma.Kto odpowie za to,że dziecko wpadnie i złamie nogę?.

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Małe sprostowanie. Jestem nauczycielem Gimnazjum , a nie SP nr 1 w Kórniku. Ale to nie zmienia postaci sprawy, o której piszesz. Sprawa wyrwy już 2-krotnie została przeze mnie zgłoszona do Urzędu Miejskiego. Z dzisiejszych informacji jakie otrzymałem z Wydziału Eksploatacji i Infrastruktury Technicznej wynika, że w najbliższym czasie wyrwa w chodniku zostanie usunięta. Pozostaje zatem jeszcze trochę poczekać.
Pozdrawiam
Adam Lewandowski
|
|
|
|
|
mak
Oklaski: 2
|
|
O:Kórnik oś. Staszica 1 Rok, 4 mies. temu
|
|
Podoba mi się skrzyżowanie ulicy Krasickiego z ul. Staszica, a szczególnie drogowskaz.
W stronę trasy Katowickiej jest "ulica Ignacego Krasickiego" a w stronę Stodolnej jest już tylko "ul. Krasickiego".
Wiem że się czepiam
|
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2010/09/12 16:55 Przez mak.
|
asus
|
|
O:Kórnik oś. Staszica 1 Rok, 4 mies. temu
|
Opiekun napisał:
Małe sprostowanie. Jestem nauczycielem Gimnazjum , a nie SP nr 1 w Kórniku. Ale to nie zmienia postaci sprawy, o której piszesz. Sprawa wyrwy już 2-krotnie została przeze mnie zgłoszona do Urzędu Miejskiego. Z dzisiejszych informacji jakie otrzymałem z Wydziału Eksploatacji i Infrastruktury Technicznej wynika, że w najbliższym czasie wyrwa w chodniku zostanie usunięta. Pozostaje zatem jeszcze trochę poczekać.
Pozdrawiam
Adam Lewandowski
"Opiekunie" nie chodziło mi o to,której szkoły jesteś nauczycielem,moje myśli były przy tym,że tam chodzą prawie wszyscy nauczyciele,a wyrwa powstała dzień czy dwa przed inauguracją roku szkolnego.Dzisiaj pragnę Panu podziękować za interwencję w Urzędzie bo sprawa po nabraniu mocy urzędowej w dniu dzisiejszym została załatwiona. 
|
|
|
|
|
|
|
|
O:Kórnik oś. Staszica 1 Rok, 3 mies. temu
|
|
Panie Radny z mojego okręgu.
Przypominam, że już przed poprzednimi wyborami obiecał Pan zająć się "betonową drogą" na odcinku skrzyżowania Krasickiego i Staszica. Minęła Pana pierwsza kadencja i nadal wracam do domu po wiejskiej drodze. Zawiodłam się Panie opiekunie. Jakie następne obietnice usłyszę od Pana przed listopadowymi wyborami?
|
|
|
|
|
asus
|
|
|
Pan Radny "Opiekun" zajmuje się sprawami które mu pasują i są na tapecie,ale wspomnieć tylko o śmieciach na Os.Staszica to nie napisze jednego zdania,bo to temat nie do ugryzienia/za trudny/.Oczywiście zgadzam się z tobą,że ta droga która ma około 40 lat już dawno powinna być zrobiona,tylko się dziwię,że te płyty betonowe tyle wytrzymują. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Smieci to zupełnie odrebny temat dla Pana Opiekuna. Przy bloku nr 1 jest ogrodzony odrębny śmietnik i zakaz wjazdu (nie dotyczy mieszkańców) - czyt. dostępu do niego. Reszta Staszica, os. Krasickiego i okręgu wyborczego to już inna bajka.
|
|
|
|
|
asus
|
|
|
Zgadza się,oni wogóle nie wywożą i wiadomo gdzie te swoje śmieci noszą. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Do Aga1975: Droga Agnieszko. Nie dziwię się ostrego tonu, jakim się Pani wyraziła. Rzeczywiście - budowa drogi ul. Staszica (po płytach betonowych) i dalej do ul. Stodolnej jest najważniejszą potrzebą naszego Osiedla i wciąż może dziwić, dlaczego nie jest ukończona. Była i jest ona szczególnym moim zainteresowaniem i zapewniam, że nie odpuszczę, aż naturalne marzenia mieszkańców się nie zrealizują. Przedstawię krótko historię "budowy na papierze". Zapewniam, że z budową tej drogi od samego początku były problemy ale udało się je w końcu rozwiązać. Gmina spotkała się ze skomplikowanymi nieuregulowanymi sprawami gruntowymi oraz - o dziwo, ku mojemu zaskoczeniu - z protestami osób przeciwnymi jej powstania - z twierdzeniami, że " oni będą nam jeździć pod blokiem" Miesiącami trwała wymiana pism i dokumentów między gminą, mieszkańcami a starostwem. Nie było innego rozwiązania, jak skorzystanie z tzw. "specustawy" - czyli decyzji lokalizacyjnej, bardzo ważnego dokumentu, bez którego nie byłoby możliwości budowy wspomnianej drogi. Uregulowanie wszystkich kwestii formalnych trwało aż do września tego roku. Okazuje się, że na pewne dokumenty ze starostwa gmina musi formalnie "poczekać", by decyzje się uprawomocniły. Mało tego, ważne jest także czy nie wpłynęły zażalenia na decyzję, bo starostwo w przeciwnym wypadku rozpocznie procedurę wyjaśniającą i wszystko znowu przedłuży się o kilka miesięcy. Tak więc budowa "drogi na papierze" jest już niemal na ukończeniu. Poza drogą powstaną chodniki, oświetlenie i cała infrastruktura towarzysząca, o której pisałem w innym poście. Za to wieloletnie, ponad 30-letnie oczekiwanie na drogę, spotka mieszkańców miła niespodzianka - projekty, które widziałem są tak opracowane, że z pewnością zadowolą najwybredniejszych. Ulica będzie przepiękna. Szacunkowy koszt jej budowy to ponad 1 mln zł. Niestety, nie ma możliwości rozpoczęcia budowy jeszcze w tym roku, ale zapewniam, że budowa ul. Staszica została przeniesiona na rok 2011, jako największe i najważniejsze zadanie gminne. Burmistrz przygotuje projekt uchwały budżetowej z tym zapisem; jednakże ostateczne decyzje zależeć będą od nowego wybranego w wyborach burmistrza i nowych radnych rady miejskiej.
Do asusa i Agi 1975: Zajmuję się wieloma sprawami, także tymi, jakie zgłaszają mi mieszkańcy. Nie ma zatem u mnie "spraw mi pasujących". Problemy mieszkańców, o których wiem - staram się rozwiązywać z pozytywnym skutkiem (np. budowa parkingu przy bloku nr 20, budowa drogi między garażami a blokiem na Krasickiego i wiele innych). Nie wszystko jednak zależy od radnego. Sprawa śmietnika, czystości wokół niego leży w gestii administratora osiedla - jakim jest Spółdzielnia Mieszkaniowa. Niezależnie od tego podjąłem działania by nakłonić "szefa" SM w Śremie do większej dbałości o wysypisko. Ale to już jest Jego decyzja, a ja głową "muru nie przebiję".
Ostatnie dwa posty Agi1975 oraz asusa bardzo mnie zasmuciły. Nie wiem, czy to przejaw ludzkiej złośliwości wobec mojej osoby, czy przejaw niewiedzy. Pełnię obowiązki Zarządu Wspólnoty Mieszkaniowej bloku nr 1 i naturalną rzeczą jest, że dbam również o otoczenie bloku, w którym mieszkam. Teren wokół bloku jest własnością prywatną i mieszkańcy sami płacą i utrzymują nieruchomość i okolicę. Podejmujemy między innymi wspólnie na zebraniach różne decyzje dotyczące prac remontowych i modernizacyjnych zarówno w bloku jak i w jego sąsiedztwie. Płacimy za wszystko sami. Nie mamy żadnych ulg i tzw. "szczególnego traktowania". Mieszkańcy płacą wysokie opłaty za utrzymanie nieruchomości co przekłada się na pozytywny rozwój naszej Wspólnoty. Zapewniam Cię asusie, że wywozimy własne śmieci i płacimy za nie ok. 600 - 700 zł miesięcznie. Jeśli interesują Cię szczegóły to zapraszam do siebie - pokażę Ci zarówno umowę na wywóz śmieci jak i faktury, które opłacam regularnie i w terminie. Umówić się możemy np. drogą elektroniczną: a.lewandowski@kornik.pl Bardzo Cię proszę asusie - popraw swoje zachowanie, bądź w życiu szczery i uczciwy i nie pisz na forum kłamstw, bo możesz w ten sposób zrazić sobie ludzi do siebie.
Adam Lewandowski
|
|
|
|
|
asus
|
|
|
Myślę "Opiekun",że ze swoimi oskarżeniami poszedłeś troszkę za daleko,zarzucając mi kłamstwo.Wiadomo przecież,że jeśli jest wspólnota to każdy jej mieszkaniec musi uczestniczyć w jej utrzymaniu.Nie myślałem,że Radny danego okręgu zajmuje się tak pieczołowicie swoim miejscem zamieszkania,a swój okręg traktuje z przymusu.Uważam,że to wysypisko na os.Staszica jest także sprawą Radnego chociażby z racji ochrony środowiska.
Wasze śmieci mnie nie interesują,czy je wywozicie czy nie i za ile,jednak chciałbym wiedzieć w takim razie co robią mieszkańcy waszej wspólnoty przy śmietniku os.Staszica,oczywiście nie z pustymi rękami.Pech chciał,że akurat dzisiaj spotkałem mieszkańca waszej wspólnoty ze śmieciami,a nie jest to sytuacja odosobniona.
Uważam,że w takiej sytuacji mam prawo sądzić,że podrzucając oszczędzacie na swoich.Nadmienię jeszcze,że pewien mieszkaniec waszej wspólnoty po zwróceniu uwagi,oświadczył ,że przecież jeden kontener jest dla wojskowych.Pisząc Opiekunie tak fajnie o swojej wspólnocie,to może byś się pochwalił czego to dokonałeś dla swego okręgu,bo parking i droga to trochę za mało na cztery lata brania diet.
Zawsze uważałem cię za fajnego i rozsądnego gościa,jednak po tak obrażliwych słowach masz już conajmniej 6-8 głosów mniej./żałuję że glosowałem na ciebie ostatnio/.
Uważam,że ksywka "Opiekun" sie zdeaktualizowała. 
|
|
|
|
|
|
|
|
O:[Kórnik] oś. Staszica 1 Rok, 3 mies. temu
|
|
No proszę... upomniałam się o NADAL NIE ZREALIZOWANĄ obietnicę wyborczą i jestem ablo głupia, albo wredna: "Nie wiem, czy to przejaw ludzkiej złośliwości wobec mojej osoby, czy niewiedzy".
Co za wredna kobieta! Jak śmiała się upomnieć?
Człowieku, masz tupet!
"zapewniam, że budowa ul. Staszica została przeniesiona na rok 2011" i tak już 4 lata, i tak już od 30 lat. Budowa jest na papierze, którym możemy sobie... buzię wytrzeć, bo obejdziemy się smakiem. W 2011 zostaną 3 lata do kolejnych wyborów. Kolejna obietnica. Ja się już nie dam nabrać. Mam nadzieję, że koleżanki z tego forum również.
Panie "opiekunie", czasami bardziej męskie jest przyznanie się do porażki niż zgrywanie geniusza. Co my, głupie kobiety, możemy wiedzieć na ten temat.
|
|
|
|
|
|
|
|
O:[Kórnik] oś. Staszica 1 Rok, 3 mies. temu
|
|
Do asusa: Nie dziw się, że tak zareagowałem - bo napisałeś: "Zgadza się,oni w ogóle nie wywożą i wiadomo gdzie te swoje śmieci noszą." To bardzo niesprawiedliwe i krzywdzące oskarżenie a przede wszystkim kłamliwe. Napisałeś też: "pewien mieszkaniec waszej wspólnoty po zwróceniu uwagi, oświadczył ,że przecież jeden kontener jest dla wojskowych." Chcę Ci odpowiedzieć. Otóż Wspólnota Mieszkaniowa przy ul. Staszica 8 rzeczywiście ma tam swój kontener (porozumienie ze Spółdzielnią w Śremie). Być może pomyliłeś mieszkańca ze Wspólnoty nr 8 ze Wspólnotą nr 1. To dwa inne zarządy i odrębne Wspólnoty !!!
Zarzucasz mi, że zbyt mało przyczyniłem się do rozwoju naszego osiedla i miasta. Rozejrzyj się dookoła ile się zmieniło na "plus". Oceń - co się zmieniło, tak z serca i obiektywnie. Nietaktem z mojej strony byłaby próba "chwalenia się" Nie o to przecież chodzi. Za swoją osobistą porażkę uważam budowę ul. Staszica. Na otarcie łez pozostało mi tylko to, że nikt przez 30 lat nie przygotował nawet gruntu, projektów pod tę inwestycje a chociaż to zostało już zakończone. Ale będę parł ten temat do końca i nie poddam się. Mam jeszcze wiele sił i energii.
Do Agi1975: Załuję, że mnie Pani niewłaściwie zrozumiała. Jest to rzeczywiście moja porażka i się do niej przyznaję. Podjąłem próbę wyjaśnienia problemu z tą budową, przybliżając niejako historię prac przygotowawczo-projektowych. Być może wyszło to nieudolnie. Tak samo jak Pani - zależy mi na tej drodze.
Pozdrawiam
Adam Lewandowski
|
|
|
|
|
|